What is siput sedut?
Siput sedut atau juga dikenali sebagai belitung, siput mata merah merupakan sejenis siput air tawar.Kalau nak makan seharusnya disedut.Kalau tak sedut tak dapat makan isinya.Dapat makan kulit kerangnye shj ye (boleh makan ke kulit dia?)
Pertama kali aku masak gulai kegemaran suami ni.Al maklumlah disebabkan aku tak gemar,tak makan sebelum ni,nak masaknye pun lah tak tahu.Tapi mula-mula nak cuba masak main hentam jelah masaknya.Alah..kalau dah nama masak lemak mestilah rencahnye sama jekan..Hehehe.. Tapi selepas siap dihidangkan,suami aku xboleh nak sedut..Huhuhu.. Ingatkan masak kurang lama..so sambung lagi beberapa minit renehkan gulai lemak tu atas api. Tapi malangnya masih tak boleh sedut-sedut gak..
Disebabkan arwah mak dah tak de ,so segala rujukan pertanyaan masak memasak ni aku banyak tanya kak imah..Lawaknyelah.... rupanya nak masak siput sedut ni kena buang bontot tu dulu sebelum masak. Kiranya,hujung @ bontot siput sedut tu bila dibuang dengan cara ketuk dengan batu lesung @ potong dengan parang tajam akan terhasil lubang udara. So kalau nak sedut nanti senang la..
Ceh ingatkan sama jer cara masak. Rupanya kena ada extra skill. So menu yg pertama kali aku masak tu kena ketuk semasa makan dengan batu lesung.Sambil makan sambil ketuk bontot siput sedut..Hahaha.. Tapi tasty so good, till finger lickin good..... tak tipu..heheheh..
Maka , beberapa hari lepas aku cuba masak buat kali kedua. En abang mengetuk bontot siput sedut tu semuanya. Aku hanya memasaknya. Inilah hasilnya.
Bahan :
-Bawang merah kisar
-Bawang putih kisar
-Halia kisar
-Serai kisar
-Cili api kisar
-Kunyit kisar
-Daun limau purut / Daun kunyit
-Santan
Cara :
-Tumis bahan yang dikisar hingga naikbau dan pecah minyak dengan minyak yang secukupnya.
-Masukkan siput sedut yang dah dibasuh bersih dan dibuang hujungnya.
-Masukkan santan,garam dan gula sedikit sesedap rasa.Taburkan daun kunyit @ daun limau purut. -Masak sehingga mendidih.
Siput sedut atau juga dikenali sebagai belitung, siput mata merah merupakan sejenis siput air tawar.Kalau nak makan seharusnya disedut.Kalau tak sedut tak dapat makan isinya.Dapat makan kulit kerangnye shj ye (boleh makan ke kulit dia?)
Pertama kali aku masak gulai kegemaran suami ni.Al maklumlah disebabkan aku tak gemar,tak makan sebelum ni,nak masaknye pun lah tak tahu.Tapi mula-mula nak cuba masak main hentam jelah masaknya.Alah..kalau dah nama masak lemak mestilah rencahnye sama jekan..Hehehe.. Tapi selepas siap dihidangkan,suami aku xboleh nak sedut..Huhuhu.. Ingatkan masak kurang lama..so sambung lagi beberapa minit renehkan gulai lemak tu atas api. Tapi malangnya masih tak boleh sedut-sedut gak..
Disebabkan arwah mak dah tak de ,so segala rujukan pertanyaan masak memasak ni aku banyak tanya kak imah..Lawaknyelah.... rupanya nak masak siput sedut ni kena buang bontot tu dulu sebelum masak. Kiranya,hujung @ bontot siput sedut tu bila dibuang dengan cara ketuk dengan batu lesung @ potong dengan parang tajam akan terhasil lubang udara. So kalau nak sedut nanti senang la..
Ceh ingatkan sama jer cara masak. Rupanya kena ada extra skill. So menu yg pertama kali aku masak tu kena ketuk semasa makan dengan batu lesung.Sambil makan sambil ketuk bontot siput sedut..Hahaha.. Tapi tasty so good, till finger lickin good..... tak tipu..heheheh..
Maka , beberapa hari lepas aku cuba masak buat kali kedua. En abang mengetuk bontot siput sedut tu semuanya. Aku hanya memasaknya. Inilah hasilnya.
Bahan :
-Bawang merah kisar
-Bawang putih kisar
-Halia kisar
-Serai kisar
-Cili api kisar
-Kunyit kisar
-Daun limau purut / Daun kunyit
-Santan
Cara :
-Tumis bahan yang dikisar hingga naikbau dan pecah minyak dengan minyak yang secukupnya.
-Masukkan siput sedut yang dah dibasuh bersih dan dibuang hujungnya.
-Masukkan santan,garam dan gula sedikit sesedap rasa.Taburkan daun kunyit @ daun limau purut. -Masak sehingga mendidih.
~~TU DIA... SELAMAT MENCUBA!~~~~~
Comments
Post a Comment
KOMEN DAN PERTANYAAN SILA TULIS DI RUANGAN INI YA