Kandungan 39 weeks - SAAT HAMPIR BERSALIN

14 Mac 2014
Hari jumaat.Sblm solat maghrib keluar lendir bercampur darah. Mandi xde pape plak kluar td. Excited pun ada.akhirnya sekian lama tgu hari nya makin tiba dan dekat..Sakit memang la dah sakit perut tu mengeras sepanjang hari. Komtraksi kerap. Tapi boleh tahan lagi..tak taula mmg aku jenis tahan sakit ke ape. Dh sakit mcm tu bertahan lg xnak pergi hospital.hubby asik tanye "nk g spital x".. malas.. hehehe..trauma duk wad 7hari haritu xbsalin2 gak.. harapan pg hspital dh bukak bnyk cm pastu masuk labour room pastu bsalin je.xnak warded dulu. Kali ni nak tahan sakit bsama hubby kat umah.. slalu sorg2 je sakit kat labor room :( .ok mlm sblm tdo baca alquran, doa bnyk2 , mkn kurma , mkn ringan2..pastu pengsan.. sblm tdo hubby ckp kalo sakit nk pg spital bgtau kejutla.. ok ni ayat pesanan wajib stp kali sakit..heee

15 Mac 2014
Sabtu. Oh bgn pagi xberapa sakit plak. Xde kluar apa2 lagi.sampailah pukul 12 tghari pas mandi.tengah nak duduk sblh hubby..ehe ade lagi kluar lendir bcampur darah..lendir macam gam kental berdarah. Sakit? Kontraksi macm biasa sakit la.tp boleh tahan..ngeee..aku ni biar btol... ke aku mmg jenis tahan sakit??? Rase nak bsalin nyut2 kat kelengkang kat bawah tu kebas jer... so far so goodlah.. ok xde hati nk jadi penghuni hospital lg.nk tgu lagi.. time ni banyakkan berehat je.. harapan bb ammar cepatla kluar sayang..

Tengah malam pkul 10-12 ..wooow...sakit kuat datang..kekerapan 5:1. 10 :1 .sakit dia kontraksi kuat.bila baby gerak sakit tu datang.bebi lak aktif semacam. Boleh tgk dr luar tulang ape ntah yg keras2 terbonjol sana sini. Rase2nya kaki atau lutut kot yg selalu terbonjol belah kiri perut mama. Bila aktif sangat dia gerak sampai ke pinggang terasa..kepala memang dah rasa kat bawah ni. Sometime bila position mama xberapa betul sama ada duduk ke jalan ke baring ke..mula la bentuk perut mama jadi lain. Macam2 bentuk ada..heee..tapi mama rasa nak rest sangat2 malam tu..bkn penat..tapi sbb ngantuk dan penat tak tau kenapa letih sangat..cakap dgn abg nak tido sbb sakit sgt.. mintak dia doa banyak2 utk mama & baby..dah la kepala xbetul sekarang sakit + ngantuk.. baring cari pose yg ok sikit terus tidor sambil mulut berzikir tahan sakit...

16 Mac 2014
Ahad.tidur malam xberapa lena. Dengan isu mh370 kapal terbang yg masih tak jumpa lg slps 7hari hilang mungkin kena hijacked tu. Cuaca panas. Hujan rahmat turun tapi sekejap2. Kemarau. Jerebu. Kering kontang.tula suasana sekarang.kadang terfikir camne baby ni nak mengharung dunia luar ni ye.nak kena bedung tengah cuaca panas gini.dats y kot dia nak duk lame dlm perut ni.ni lah beby rekod hidup plg lame dlm perut mama.abg2 dia xsampai minggu mcm dia ni..lagi selesa ye nak ko kat dlm..hehehe..pastu mama ko yg xberapa nak sabar.papa ko pun sama lah dah malas nak layan mama sakit ni...dia ckp ko mcm abg aeman ko..kejap sakit kejap x...huhu...eh tersasar dari cerita sebenar.. pkul 1.30 terjaga.. sakitnya ari2 , pinggang belakang dan perut memulas2.macam nak tercabut.eh tengok papa ngadap laptop lagi & tgk tv xtidor.. alhamdulillah.. ckp dgn papa sakit sgt..dia tanye nk g spital x.. hurmmm..part ni macam hakim mahkamah nak buat keputusan jatuhkan hukuman rasa.. adoi..nak bertahan lg ke nak serah diRi ke sepital ke.. alaamak..kalo bukaan tak berapa besar mesti doc warded dulu..hkl ni doc dia baik hati nak muatkan org dlm wad je.. 1-2cm pun masuk wad..alahai dah la aku ni ade kes..malasnye nk masuk wad dulu.. nak terus dtg PAC dan terus masuk labour room je.kalo boleh xnak masuk wad.erm..so tahan jela dulu.. dalam hati bila la nak rase meneran ni..kang sempat ke nak g sepital lak? Allah..tawakkal jelah..so papa tolong sapu perut dgn air musoffa , bagi air minum akar fatimah , makan kurma , minum air masak... urut2 pinggang.. pastu mama sambing tdur balik.. sambil sakit sambil tidur.. bape kali jugakla terbangun sbb sakit dan alwan 2 kali bangun melalak tgh malam tu.. merajuk mengigau dgn papa marah2 dia malas nak layan kot.mama redha je la dengar 2 beranak tu buat drama.xlarat nak campur tangan. Tengah fikir apakah jenis kesakitan yg melanda ini..sangat sakit..tp xnak g sepital lagi.. tahan lagi mek! Uh sambung zikir dan tertidur balik...
Pukul 4.50 pagi terjaga sakit sangat pinggang perut mengeras dan ari2 rasa nak tercabut perut dari pinggang ni..ya allah..mulas2... oh ingatkan dah subuh pukul 6..gaghkan diri bangin g kencing.. kat toilet xde pape pun kuar.. sakit je lebih dah luar biasa ni...kencing macam biasa la laju je.. pastu duk atas sofa..dah xboleh nak tidur.. sakit pinggang + perut menegeras + sakit ari2.. huh..terkebil2 tahan sakit ni sempat update blog main enponsat tapi rasanya x berapa menarik sangat. Melainkan melayan sakit ni... YA Allah rasenye ni sampai subuh kalau tak ok sakitnya berikan aku petunjuk dan kekuatan agar permudahkan sakit bersalin ni.. tunjukkanlah isyarat bila mana aku nak serah diri ke hospital... doa macam ni banyak2..tak nak beranak malam..nak beranak siang je kalau boleh..

Jam 12.45 tghari. Sakit makin berkala dan kerap...cakap dengan papa nak naik tingkat atas jap.nak turun naik tangga...nak banyak gerak.sakit sukar nak digambarkan dengan kata-kata dah... pegila sapu bersihkan apa yang patut bilik opis yang dah lama tak jengah tu... apstu angkat kerusi... sambil tu menjerit dekat papa dekat bawah minta ambil tong sampah.. sekali berdiri depan toilet bunyi "" POPPPP"...Tengok bawah air ketuban dah pecah mengalir meleleh dekat kaki...waaaa.... terjerit2 panggil papa... Aeman pun klam kabut... Alamak air ketuban tu keluar bersama lendir dan darah....

So lepas papa tengok , dia suh cepat2 siap pergi hospital.. Tapi tengok jam... Ah pergi lepas Zohor ni jela papa..papa doakan mama , solat dulu ye, Takut nanti tak sempat kalau dah masuk labor room...
So sebab ni anak ke 4 dah takdela kelam kabut sangat hadapi situasi air ketuban pecah ni... Boleh wat rilek lagi.... Heeee :)


Comments

Popular Posts